Vredno branja

V današnjem zapisu bom opustil svojo doktrino egocentrizma in enkrat za spremembo pisal o preostalih prebivalcih naše ljube domovine. Natančneje se bom v nekaj vrsticah poklonil piscem blogov, katere spremljam ter menim, da bi lahko njihovi zapisi zanimali tudi vse moje tri bralce kateri ste me brali v mesecu Januarju.

 

had.si

Starosta domače blog scene – arhiv zapisov izpod peresa Ronija Kordiša sega v daljno leto 2005. V zadnjem času se je zgolj iz bloganja razširil tudi v upravljanje tematskih FB strani in vloganje na svojem YouTube kanalu. V svojih pisarijah se dotakne precej širokega spektra tematik – od čisto banalnih glede Evrovizije, do popolnoma tehničnih opisov najnovejših gadgetov.

peterfilec

Najbolj zanimiv kolesarski alter-ego in njegovi “first world problems”. Izmed vseh spletnikov, katere redno prebiram ima meni osebno najbolj všečen stil pisanja, kateri me kot bralca pritegne, četudi mi je tematika tegob v pol-amaterskem kolesarstvu mogoče malenkost tuja. Če malce pomislim, se skoraj ne spomnim, kdaj sem nazadnje sedel in gonil pedale dejanskega kolesa.

V skladu s poimenovanjem, nam na svojem spletnem peskovniku, Matej Zalar servira precej sočne neumnosti iz podalpske deželice. Za razliko od povprečnega Janeza iz doline Šentflorjanske lahko v njegovih zapisih najdemo precej konstruktivnih kritik s predlogi za izboljšavo težav, katere obravnava. Če bi le imeli v našem političnem prostoru več takšnih ljudi bi lahko končno postali druga Švica. Zaradi precej obširne baze sledilcev, se tudi pri bolj kontroverznih temah vnamejo zanimive debate v komentarijh.
Pri Jerneji ne gre za klasičen bralno-pisalni blog, ampak precej zanimiv kolaž stripov iz življenja najbolj notranjske-primorke oziroma najbolj primorske-notranjke. Mogoče je za zunanjega opazovalca preveč narečno oplemeniten jezik ter izpade kakšna interna šala zaradi pomanjkanja konteksta, vendar me vedno znova uspe nasmejati do ušes. Na žalost je blog postavljen na blogspot platformi, katera ima precej neumno politiko komentiranja. Končno je blog preseljen na wordpress – https://jarjarious.wordpress.com .

 

 

Trenutno iščem še kakšen zanimiv blog, katerega bi dodal v RSS bralnik. Težavo mi predstavlja, predvsem dejstvo da nimamo nobenega agregata slovenskih blog objav kot so bili včasih siblogs, blogorola ipd. Še najbližje je seznam slovenskih blogov, kjer je kolega alter-ego Peter Filec zbral okrog 500 domačih blogov. Vendar gre tu za seznam blogov, kar mi za razliko od agregatov ne omogoča predogleda objav. Dragi bralec / bralka (ali katerakoli druga končnica, v kolikor se ne identificirate s splošno sprejeto identiteto spola) na tem mestu naprošam za predloge spletnih blogov v domačem jeziku, za katere verjamete, da so vredni branja.

Advertisements

2 thoughts on “Vredno branja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s