Seznam slovenskih blogov 2018 – I. del

Kot sem bil že v eni izmed prejšnjih objav besnil, da mi rad bral še kak nov zanimiv blog izpod rok domačega pisca, a za razliko od prejšnjega desetletja ni nobenega kvalitetnega RSS agregata slovenskih blogov. Zategadelj sem se odločil preverit verodostojnost  aktualnost povezav, katere je objavil en izmed meni bolj zanimivih blogerjev Peter Filec na svojem blogu. Notepad++ je preštel natanko 497 vrstic, kar pomeni, da bo potrebno preveriti skoraj petstotaka sorodnih spletnih pisalnikov.

Uporabljena metodologija je precej enostavna:

  • Aktiven – blog ima vsaj 1 objavo v letu 2018
  • Neaktiven – blog ima zadnjo objavo v letu 2017
  • Od boga pozabljen – zadnja objava na blogu je iz leta 2016 ali starejša
  • V digitalnih nebesih – spletna strani ni dosegljiva ali je na njej druga (ne-blog) vsebina

V današnjem zapisu sem se odločil preveriti stanje v prvih dveh kategorijah – kulinarika in popotovanja.

Prva na seznamu je kategorija blogov iz področja kulinarike. V veliki večini gre tu za dopolnjevanje spletne prisotnosti za svoje kuharske kariere in večinoma najdemo hibride spletne trgovine in bloga. Očitno v Sloveniji na spletu že prodajamo vse od predpasnikov, kuharskih knjig ter vse do cateringa. Pravih “amaterskih” blogov je manj kot polovica. Ker gre tu predvsem za zagotavljanje renomeja in pridobivanje potencialnih strank, ne preseneča dejstvo, da je bilo 73% blogov iz tega področja aktivnih v zadnjem koledarskem letu, ter zgolj 27% neaktivnih. V kolikor bi moral izpostaviti enega izmed obiskanih blogov, je to zagotovo PivoMan, kateri (kakšen šok!) podrobno opisuje in ocenjuje v prvi vrsti slovenska craft piva. Je že dodan v moj RSS bralnik.

Med potovalnimi blogi je že manj “profesionalnih” strani, kjer nam direktno prodajajo raznorazne aranžmaje. Tako kot pri prvi kategoriji so tudi v tem tematskem sklopu pogosto v prvem planu slikovne objave, katere se dopolnjujejo krajšimi in daljšimi besedili. Izmed omenjenih, me na žalost ni nobenega, ki bi me tako prevzel, da bi ga dodal na svoj bralni seznam – po Sloveniji ne potujem ravno veliko, v ekstra eksotične destinacije izven Evrope mi moj zapečkarski duh ne dovoli. En blog iz seznama je v digitalnih nebesih (domena je aktivna, vendar se vsebina ne naloži), dva sta od boga pozabljena v letu 2016. Aktivnih je skoraj toliko kot kulinaričnih strani – števec se je ustavil pri 72%. Zaradi zaprašenih in neobljudenih blogov je posledično manjše število nekaktivnih in sicer dobrih 16%.

Za današnji zapis je to vse, obdelali smo dve kategoriji in skupno 65 slovenskih blogov in ugotovili, da v letu gospodovem 2018 še vedno radi predvsem objavljamo slike svojih kulinaričnih dobrot in naravnih čudes iz obeh zemeljskih polobel. V drugem delu se bom spravil še na sledeče kategorije – Film, DIY in Šport.

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Seznam slovenskih blogov 2018 – I. del

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s